Nika is Dead


- en performanceinstallation af Signa Sørensen

Ti døgn i træk - fra den 10. til den 20. oktober vil man på Islands Brygge, Njalsgade 17-27 kunne besøge - eller slå sig ned - i et anderledes kunstværk skabt af den unge danske kunstner Signa Sørensen, der med sine performative installationer på ganske kort tid har slået sit navn fast inden for dansk teater.

Nika is Dead kombinerer installations- og performancekunst. De medvirkende lever i installationen i de 24 gange 10 timer projektet varer. Publikum kan i denne periode kigge indenfor når som helst og blive så længe, de ønsker. De bliver således en del af en historie, som efterhånden får sit eget liv!

De besøgende vil have mulighed for at opleve Nika is Dead og tage ophold i rummet på mange forskellige måder; de vil kunne tale med de efterladte, læse i Nikas breve og kigge på fotos fra hendes liv. Publikum vil kunne gå omkring i installationen og følge dens udvikling dag for dag - eller overnatte i installationen. De vil kunne drikke et glas vin eller spise et måltid i installationen eller sammen med Nikas tvillingesøster Ana, hendes familie og venner. Det er således muligt at dykke ned i de enkelte karakterers fortid - såvel som at være vidne til deres fælles nutid i installations-rummet. Ikke en dag - eller nat - vil være den samme.

Nika is Dead inddrager lyd, dans, video, tekst, foto og liveopførelser af såvel klassisk sang som moderne elektronisk musik og en sammensmeltning af de to.

Baggrund

Udgangspunktet for Nika is Dead er projektet Twin Life, hvis første del udspillede sig i Vendersgade i København i september 2001. I døgnets 24 timer i en hel uge kunne forbipasserende besøge eller se ind til en række performere, som gennem improvisationer og påvirket af publikums reaktioner, udspillede historien om den sygdomssvækkede Nika Zabrisky, hendes tvillingesøster og deres nærmeste. Alle skuespillernes daglige gøremål; personlig hygiejne, madlavning, søvn o.s.v. var synlige for publikum. Ofte kom besøgende igen og igen, overnattede og tog del i de fiktive karakterers liv på mange planer.

I november udspillede sig anden del af Twin Life med performanceinstallationen WhyBabyHospital i forbindelse med arrangementet Italic Vogue på Luftkastellet på Holmen. Forestillingen var tænkt som en iscenesættelse af Nikas tilbagevendende mareridt, efter at hun er blevet indlagt. Det var også her muligt for publikum at bevæge sig ind i installationen og rundt mellem performerne.

I marts blev Twin Life forestillingen Konwaliowa Cutie Doll opført i Kanonhallen under Junge Hunde festivalen. Konwaliowa Cutie Doll tog afsæt i Nika Zabriskys forsøg på at forstå de udflydende erindringer om den tidlige barndom i Warszawa.. Efterhånden som Nikas sygdom skrider frem, og det går op for hende, at hun er døende, føler hun et stigende behov for at forstå sin baggrund. Men det er umuligt for hende at trænge ind i de erindringer, stemmer og billeder, der hober sig op i hendes bevidsthed - hun forstår dem ikke og føler ikke, de er hendes egne. Den samme fremmedgjorthed præger i stigende grad de nutidige relationer til hendes nærmeste. Publikum kunne i Konwaliowa Cutie Doll færdes i en række forskellige zoner - blandt andet køkkenet, hvor Nikas mor lavede mad, dagligstuen, badeværelset, hvor hendes elsker spejlede sig og Nikas hospitalsseng. Man kunne møde Nikas febermareridt i et sønderrevet soveværelse, bevæge sig igennem projektioner af hendes barndomsgade i Warszawa eller baglokalet i hendes fars slagterbutik. Hvilke optrin man blev vidne til afhang af, hvor i rummet man befandt sig.

Pressefotos